مقالات

جایگاه استفاده از مشاوره در کسب‌وکارها

صاحبان مشاغل، عموماً مشغول تحمل فشارهای فوق‌العاده زیادی هستند که شرایط داخلی شرکت و وضعیت اقتصاد کلان یک کشور به آن‌ها تحمیل می‌کند. معمولاً مالکان هر کسب‌وکار مجبور هستند که نقش‌های مختلفی را ایفا کنند. آن‌ها سعی می‌کنند بر امور مالی نظارت کنند، نقش مدیر منابع انسانی، مدیر فروش، متخصص بازاریابی و بسیاری از موارد دیگر را بازی کنند تا بتوانند مشکل شرکتشان را حل کنند. چنین رویه‌ای ظرفیت و قدرت ذهنی مدیر را به‌سرعت از بین می‌برد، چون همیشه مدیران قصد دارند به‌نوعی ناظر بر عملکرد تمام بخش‌های مجموعه خود باشند. مجله Forbs مهم‌ترین چالش مدیران در سال 2023 را در یک جمله خلاصه کرده است: “انجام همه کارها”

اما راهکار روشن است، تمامی شرکت‌های بزرگ جهان از شرکت‌های مشاوره کسب‌وکار برای نظارت، مدیریت، ارزیابی، ایده پردازی و رفع مشکل در بخش‌های مختلف مجموعه خود استفاده می‌کنند. این کار سبب می‌شود تا در زمان و انرژی صاحبان مشاغل صرفه‌جویی زیادی انجام شود و از طرفی به دلیل مدل ذهنی بازی که مشاوران کسب‌وکار با نگاه از بیرون به آن مجموعه دارند، همیشه راه‌حل‌هایی خلاقانه برای رفع مشکلات و پیشرفت مجموعه ارائه دهند. ما در این مقاله که برگردان از یک مقاله پژوهشی از مجله Forbs است، بررسی خواهیم کرد که استفاده از شرکت‌های مشاوره کسب‌وکار چه تأثیرات مثبتی در رشد و پیشرفت یک مجموعه و شرکت دارد.

 

 

استخدام مشاور کسب‌وکار چه مزایایی دارد؟

به زبان بسیار ساده، مشاوران مانند پزشکانی هستند که مشکل را تشخیص می‌دهند و روش‌های درمانی را برای حل مشکل ارائه می‌کنند. جالب است بدانید دولت کانادا به شرکت‌های نوپا بسته کمکی ارائه می‌دهد که می‌توانند با دریافت کمک هزینه‌ای جهت بستن قرارداد با شرکت‌های مشاوره اقدام کنند. خود این کار نشان می‌دهد که تا چه حد بودن یک شرکت مشاور کسب‌وکار در کنار یک بیزینس مهم است. مشاورین می‌توانند با عینکی خاص و مدل ذهنی متفاوت‌تر از چیزی که درون ذهن صاحبان یک کسب‌وکار است، به شرکت شما نگاه کند و راهکارهای هوشمندانه‌ای ارائه دهد که مشکلات شما را مرتفع کند. در ادامه 3 مزیت مهم استفاده از شرکت‌های مشاوره کسب‌وکار از نگاه مجله فوربس را خواهیم شنید:

 

1.دیدگاه بیرونی صحیح

بیشتر صاحبان کسب‌وکار، بخصوص شرکت‌هایی که تازه راه‌اندازی شده‌اند، کسب‌وکارشان را به چشم فرزندشان می‌بینند. فرزندی که اشکالات آن را نمی‌بینند. مشاورین کسب‌وکار فرصتی را برای شرکت شما فراهم می‌کنند تا دیدگاهی بیرونی داشته باشید. بسیار معمول است که شما وقتی به یک مسئله بیش از حد نزدیک هستید، درباره آن تعصب داشته باشید، معمولاً کارمندان و حتی مالکین یک کسب‌وکار پس از مدتی به‌اصطلاح “کور” می‌شوند! یعنی نمی‌توانند دید درستی به مسائل آن شرکت داشته باشند. بزرگ‌ترین مزیت مشاور کسب‌وکار این است که چند جفت چشم جدید به شما اضافه می‌کند. معمولاً به دلیل دیدگاه آزادی که مشاورین کسب‌وکار از بیرون به کار کسب‌وکار شما دارند، خیلی سریع مسائل و مشکلات را تشخیص داده و آن را حل می‌کنند.

2.صرفه‌جویی در هزینه با بررسی اشکالات کار

اکثر مدیرانی که در برابر استخدام مشاورین کسب‌وکار مقاومت می‌کنند دو دلیل عمده دارند. 1-این کار هزینه‌بر است. 2-خودمان همه چیز را بهتر می‌دانیم.

این دو دلیل عمده‌ترین جوابی بوده که طی تحقیقات مجله فوربس از مدیران کسب‌وکارهایی است که در کشور هند علاقه‌ای به استخدام مشاورین نداشتند. قطعاً این دلایل را می‌توان به کل جهان سوم تعمیم داد. جالب است بدانید که استخدام مشاورین کسب‌وکار از روش‌های مختلفی سبب می‌شود که در هزینه‌های شما صرفه‌جویی شود. مشاورین کسب‌وکاری که انتخاب می‌کنید فقط برای خدماتی که نیاز دارید، آن‌هم در زمانی که نیاز دارید هزینه می‌گیرند. این کار بسیار ارزان‌تر از استخدام چند کارمند حقوق بگیر در همان سطح تخصص برای کارهای مشابه است.

یکی از کارهایی که مشاوران کسب‌وکار انجام می‌دهند، بازنگری در بخش تولید، بازاریابی، تأمین مالی و در کل هزینه‌های شماست. به این فکر کنید که مشکلات و اتلاف در بخشی از کل پروسه کاری شما شناسایی و رفع شود. این کار تا چند برابر پولی که بابت قرارداد یک مشاور کسب‌وکار پرداخت می‌کنید برای شما ذخیره مالی همراه خواهد داشت.

3.صرفه‌جویی در زمان با راه‌حل‌های آماده

ارزش اصلی مشاوران کسب‌وکار، دانش و مهارت‌های تخصصی آن‌ها است که در هر زمینه‌ای می‌توان تأثیرگذار باشد. فراموش نکنید، مشاورین کسب‌وکار به‌صورت روزانه با کسب‌وکارهای مختلفی سروکار دارند. قطعاً چنین تجربه بزرگی که آن‌ها دارند کمک می‌کند که نسبت به کارکنان داخلی یک مجموع از دانش بسیار بالاتر و عمیق‌تری برای روندهای تجاری، چالش‌های صنعتی، بازاریابی و فناوری‌های جدید داشته باشند.

تجربه مشاوران کسب‌وکار به این معنی است که آن‌ها از قبل بسیاری از شیوه‌ها را در کسب‌وکارهای مختلف تست کرده‌اند و راه‌های درست و غلط را تا حد زیادی تشخیص داده‌اند. مشاورین خیلی خوب می‌تواند فرایندهای ناکارآمدی که امروزه شما با آن درگیر هستید و آن‌ها قبلاً در یک مجموعه دیگر رفع کرده‌اند را شناسایی کنند و با استفاده از راه‌حل‌های از پیش مشخص شده، خیلی زود آن را برای شما رفع کنند. وقتی شما یک مشاور کسب‌وکار دارید نیاز نیست چرخ را از ابتدا اختراع کنید، زیرا آن‌ها اختراع چرخ را دیده‌اند. معمولاً چنین شرکت‌هایی دیتاهای عظیمی از بازار در اختیار دارند که شاید سال‌ها طول بکشد یک کسب‌وکار بتواند آن‌ها را جمع کند. بخصوص در بخش بازاریابی و فروش نقش مشاورین کسب‌وکار بسیار پر رنگ و ویژه است و همین دلیلی برای صرفه‌جویی در زمان شماست.

4.انتخاب مشاور مناسب، وظیفه اصلی شماست

در این مقاله گفته شد که مشاورین کسب‌وکار به‌صورت عمومی چه‌کارهایی می‌توانند برای شما انجام دهند، اما نکته اینجاست که وظیفه شما چیست؟ مهم‌ترین وظیفه یک مدیر در این زمینه، انتخاب صحیح یک مشاور کسب‌وکار است. اگر فکر می‌کنید که مزیت‌های گفته شده می‌تواند تأثیر خوبی بر کسب‌وکار شما بگذارد، در هر سطحی که هستید باید یک مشاور کسب‌وکار انتخاب کنید.

شما باید مشاور کسب‌وکاری را انتخاب کنید که نتایج مشخصی در پروژه‌های قبلی خود داشته باشد. سوابق کاری و تحصیلی آن مشاور را بررسی کنید، ببینید چه پروژه‌هایی را نزدیک به وضعیت شرکت شما تابه‌حال انجام داده است. گاهی ممکن است نیاز به انتخاب چند مشاور در زمینه‌های مختلف مانند IT، تولید و بازاریابی داشته باشید. برای انتخاب یک مشاور کسب‌وکار مناسب موارد زیر را حتماً در نظر داشته باشید:

  • توانایی جمع‌آوری، ترکیب و تجزیه‌وتحلیل شناختی اطلاعات در مورد کسب‌وکار شما
  • انجام پروژه‌های مشابه با پروژه کسب‌وکار شما توسط مشاور کسب‌وکار
  • داشتن نتایج مشخص و شفاف از پروژه‌های قبلی
  • استفاده از روش‌های جدید و علم روز دنیا برای پیشبرد اهداف

 

 

یک مشاور کسب‌وکار چه کاری انجام می‌دهد؟

زمانی که شما با یک مشاور کسب‌وکار قرارداد می‌بندید، باید بدانید که دقیقاً از آن‌ها چه انتظاری داشته باشید، مشاورین کسب‌وکار چه کاری باید برای شما انجام دهند؛ می‌توانید فهرست زیر را مطالعه کنید:

  • موانعی که مانع رشد یا کارایی می‌شوند را شناسایی کند
  • فرصت‌های تغییر را مشخص کند و به اجرای تغییرات کمک کند
  • ارائه آموزش و منابع به کارکنان و مدیریت
  • ایده‌های جدید را برای تجدید فرآیندها یا ایجاد گردش کار بیاورد
  • در برنامه‌ریزی کسب‌وکار و ایجاد مشاغل جدید کمک کند
  • ارزیابی، استخدام و اخراج کارکنان در صورت لزوم را انجام دهد
  • اجرای برنامه‌های جدید و پلن‌های کوتاه مدت و بلند مدت
  • تجزیه‌وتحلیل بودجه شرکت، تنظیمات و اجرای پیشنهادات
  • یافتن و برنامه‌ریزی برای نفوذ به بازارهای جدید

 

جمع‌بندی

مشاوران باید انگیزه‌های شما را برای درگیر کردن آن‌ها درک کنند و باید به کار مشاوره به‌عنوان یک مشارکت نزدیک شوند. توسعه این مشارکت می‌تواند کلیدی برای صرفه‌جویی در زمان و هزینه صاحب یک کسب‌وکار و همچنین مسئله مهمی در کاهش استرس شما برای رفع مشکلات شرکت باشد. متأسفانه در ایران فقط در شرکت‌های بزرگ، فرهنگ استفاده از مشاور کسب‌وکار تا حدودی وجود دارد، درحالی‌که در بیشتر کشورهای جهان اول، اکثر کسب‌وکارهای کوچک، متوسط و استارتاپ‌ها قبل از شروع فعالیت خود از یک مشاور کسب‌وکار برای همراهی در طول مسیر رشدشان استفاده می‌کنند. به همین دلیل است که تکرار راه‌های کهنه در ایران به موفقیت‌های جدید ختم نمی‌شود. دیدتان را عوض کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *