مشاوره کسبوکار چه فایدهای برای مجموعه شما دارد؟ احتمالاً این اولین سؤالی است که قبل از گرفتن تصمیم نهایی برای استفاده از یک تیم مشاوره کسبوکار از خود میپرسید یک مطالعه در دانشگاه شیکاگو روی کسبوکارهای بزرگ جهان نشان داده است که تا 50% این مشاغل بدون استفاده کافی و مستمر از مشاوران کسبوکار، در دو سال اول با ورشکستگی در حد تعطیلی کل یا بخش عظیمی از مجموعه خود مواجه میشوند. همین مطالعه نشان میدهد که نبود یک تیم مشاوره کسبوکار در کنار مجموعه نقش مهمی در شکستهای شرکتهای متوسط و بزرگ دارد. مسلماً تمرکز اصلی صاحبان کسبوکار بر مدیریت روتین و روزانه مجموعه است و همین غرق شدن در مسائل معمولی شرکت سبب میشود تا نگاه از خارج به داخل را از دست بدهند و حتی در زمان بروز یک چالش، تا بحرانی شدنش، متوجه وخامت آن مساله نباشند.
ما در این محتوا قصد داریم تا برخی از مفاهیم، کاربردها و فواید مهم مشاوره کسبوکار برای شرکتهای متوسط و بزرگ را به طور خلاصه معرفی کنیم. با ما همراه شوید.
مشاوره کسبوکار چیست؟
مشاور کسبوکار در واقع یک تیم یا شرکتی است که از نزدیک با صاحبان و مدیران کسبوکارها برای بهبود وضعیت عملیات، سازماندهی، افزایش فروش، پیشگیری و غلبه بر موانع و مشکلات سازمان در ارتباط هستند. هرچند که وظایف یک تیم مشاوره کسبوکار بسیار فراتر از نکات ذکر شده است اما برای تسهیل در درک بهتر آن میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- موانعی را که مانع رشد یا کارایی میشوند شناسایی میکنند
- تعیین میکنند که چه تغییراتی باید ایجاد شود و به اجرای تغییرات کمک میکنند
- ارائه دادن هرگونه آموزش و منابع لازم به کارکنان و مدیریت
- برای رشد یا راهاندازی یک کسبوکار، ایدههای خارج از فضای روتین را ارائه میکنند
- به برنامهریزی کسبوکار و ایجاد مشاغل جدید کمک میکنند
- در صورت لزوم کارکنان را ارزیابی، میکنند
- ارزیابی کردن استراتژیهای بلندمدت و کوتاه مدت و اصلاح حرکت در مسیر
- بودجه یک شرکت را تجزیه و تحلیل میکنند، تنظیمات یا تغییرات را پیشنهاد میدهند، و به اجرایی شدن آن کمک میکنند
- تجزیه و تحلیل دادههای خرد و کلان اقتصادی تأثیرگذار روی آن کسبوکار
- تجزیه و تحلیل دادههای داخلی شرکت
- افزایش سهم فروش در بازار
چه شرکتهایی به مشاور کسبوکار نیاز دارند
تقریباً میتوان گفت که هر بیزینسی به یک مشاور کسبوکار نیاز دارد. چه شما رهبر یک شرکت بزرگ چند ملیتی باشید یا یک فریلنسر خویشفرا، حتماً برای رشد و پیشرفت کاری به مشاوره کسبوکار در سطوح مختلف نیاز دارید. اما برای آنکه بدانید کدام دستههای شغلی بیشترین نیاز ممکن را به تیمهای مشاوره کسبوکار دارند فهرستی از آنان را تهیه کردیم که در ادامه میبینید.
- استارتآپها میتوانند از مشاوران برای تکمیل برنامهریزی و شروع قوی استفاده کنند.
- کسبوکارهایی که برای مدتی غیرفعال بودهاند، میتوانند با دیدگاه جدید مشاوران، دوباره شروع به کار کنند
- شرکتهایی که کمپینهای جدیدی را شروع میکنند، میتوانند از تحقیقات و تخصص مشاور بهرهمند شوند.
- کسبوکارهایی که بر رشد بیشتر متمرکز هستند میتوانند از مهارتهای استراتژیک مشاور کسبوکار استفاده کنند.
- سازمانهایی که اهداف مالی خود را برآورده نمیکنند میتوانند مشاوری را برای بررسی حسابداری خود استخدام کنند.
- شرکتهایی که یک بخش جدید اضافه میکنند میتوانند برای برنامهریزی، راهاندازی و کارمندان آن بخش کمک بگیرند.
اما بیایید باهم به طور خلاصه بررسی کنیم که یک تیم مشاوره کسبوکار حرفهای چه کمکهایی میتواند به شما به عنوان رهبر یک کسبوکار داشته باشد.
طراحی مسیر واقعبینانه برای کسبوکار
اولین کاری که یک تیم مشاوره برای شما انجام میدهد، طراحی و برنامهریزی مسیری برای بهبود فرایندهای ناقص است. یکی از چالشهای شرکتهای بزرگ و متوسط این است که با تغییرات اجتماعی و اقتصادی، بسیار دیر و سخت هماهنگ میشوند. شرکتها معمولاً یک برنامه بلند مدت تدوین شده را در هر شرایطی پیش میبرند، غافل از آنکه بر اساس شرایط مختلف در هر کشوری (بخصوص ایران) باید مدام مسیر حرکت بازبینی و اصلاح شود. فقدان یک برنامه استراتژیک برای شناسایی و رفع عیبهای یک کسبوکار به شدت در شرکتهای بزرگ به چشم میآید. همچنین ایجاد رویکردهای پیشگیرانه که کسبوکار شما را به سمت جلوگیری از مشکلات بهجای مقابله با آنها سوق میدهد، در نتیجه هزینهها، خطرات و زمان از دست رفته ناشی از آسیبها را کاهش میدهد.
بهکارگیری صحیح فناوری در کسبوکار
یکی از مهمترین فاکتورهای پیشرفت کسبوکارهای بزرگ و متوسط، بهکارگیری صحیح فناوریهای روز جهان در تمامی بخشهای شرکت است. طبق تحقیق به عمل آمده در FORBES، همهگیری کرونا سبب شد تمامی شرکتهای جهان به سمت باز طراح کلی کسبوکار خود بر پایه فناوریهای جدید سوق داده شوند، مدل استفاده از فناوری را تغییر میدهد، مدل تحلیل و دادهها، CRM و BI… بنابراین تیم مشاوره کسبوکار میتواند در این بازطراحی به کمک شما بیایید و مزیت رقابتی قوی را نسبت به رقبا برایتان ایجاد کند و محیط کسبوکار شما را با فضای دیجیتال بهروز تطبیق دهد.
آپاستریم مارکتینگ Upstream Marketing
طراحی و اجرای صحیح پلنهای مارکتینگ یکی از مهمترین وظایف مشاور کسبوکار است. یکی از مهمترین روشهای که مشاوران حرفهای برای بنگاه اقتصادی شما در نظر میگیرند، استفاده از آپاستریم مارکتینگ است، آپاستریم مارکتینگ یا بازاریابی بالادستی، نوعی رویکرد بلندمدت با نگاه کلان به آینده است. اینکه مجموعه شما در آینده چه قدمهایی را امروز با نگاه به آینده بازار باید بردارد. جمعآوری دیتاها و آمارهای بازاری، پیشبینی این که روند بازار یک محصول به چه سمتی خواهد رفت، تجزیهوتحلیل رقبا و همچنین برداشت صحیح از رفتار جمعی اجتماعی که نشان دهد آینده این محصول و نیازهای مردم در چه مسیری قرار دارد. مشاور کسبوکار استراتژی بازاریابی و همچنین بازطراحی محصول بر اساس وضعیت آینده را شروع کرده و از همین امروز در بازار اعمال کنید.
پارادایم شیفت Paradigm Shift
استفاده از فناوریهای جدید در یک کسبوکار نه تنها میتواند به توسعه آنها کمک کند، بلکه میتواند سرآغاز تفاوتهایی باشد که برای همیشه نحوه عملکرد مجموعه را تغییر دهد. پارادایم شیفت به زبان ساده به معنای تغییر یا توسعه عمده در نحوه تولید یا خدمات یک شرکت است. یکی از وظایف اصلی مشاوران کسبوکار طراحی پلن اجرایی برای انجام پارادایم شیف در یک مجموعه است. بیایید یک مدل از پارادایم شیفت و نحوه تأثیرگذاری آن را باهم بررسی کنیم.
یکی از موارد زیاد پارادایم شیفت که در عصر حاضر برای شرکتها رخ داده است، تغییر رویکرد بازاریابی از تکیه بر دادههای جمعی به بازاریابی فردی است. این کار که با پیشرفت تکنولوژی و گسترش شبکههای اجتماعی رخداده است منجر به استفاده از بازاریابی شخصیسازی شده استفاده کنند. بازاریابی شخصی به شرکتها کمک کرده است تا با تجزیه و تحلیل خریدهای قبلی، مدل جستجو، علایق و تمایلات بتواند پیشنهاد شخصیسازی شدهتری را به خریدار پیشنهاد کند. این تکنیک به بخشهای بازاریابی و شرکتها این امکان را میدهد تا رویکرد تبلیغاتی خود را برای کمک به افزایش فروش و درآمد شرکت تنظیم کنند. این مدل تغییر در بازاریابی یک نمونه از پارادایم شیفت است که توسط مشاوران کسبوکار با توجه به شرایط شرکت و نیازهای آن طراحی میشود.
اقیانوس سیاه Black Ocean
یکی از هدفهای مهم هر شرکتی این است که بتواند با کمک مشاوران کسبوکار به اقیانوس سیاه راه پیدا کند. اقیانوس سیاه محلی است که در آن رقیبی وجود دارد یا اگر هست، دیده نمیشود. به اقیانوس سیاه، بازار بدون رقیب نیز گفته میشود، به همین دلیل است که جز اهداف بزرگ شرکتهای تجاری است. زمانی که شما در فضای اقیانوس سیاه وارد شدهاید، هیچ کدام از معدود رقبای شما هم نمیتوانند از فعالیت و خروجی کار شما مطلع شوند. طراحی پلن بلند مدت و با جزئیات کامل که بتواند یک کمپانی را در بازار خود به اقیانوس سیاه فروببرد؛ فقط و فقط از عهده یک تیم مشاور کسبوکار حرفهای بر میآید که قدم به قدم شما را در این مسیر همراهی کند.
رشد فروش
احتمالاً اولین چیزی که مدیران کسبوکار از مشاوران میخواهند رشد فروش است. استراتژیهای گستردهای در زمینه فروش وجود دارد که اجرای آنها نیازمند تحلیل دقیق و آنالیز مجموعه شما به دست تیم مشاوره کسبوکار است از جمله این موارد مهم میتوان به گزینههای زیر اشاره کرد:
- تحلیل بازارهای جدید و پتانسیل آنها برای پیشیگرفتن از رقبا
- تغییر مدلهای بازاریابی بر اساس نیاز بازار و مشتریان
- بهینهسازی عملیاتهای فروش
- تشکیل، آموزش و رشد تیم فروش
- ایجاد تغییرات برای به دست آوردن سهم بازار
مدل ذهنی در مدیریت کسبوکار
یکی از بزرگترین چالشهای کسبوکارها این است که در طول زمان نمیتوانند چالشهای خود را برطرف کنند، دلیل آن غرق شدن در مدل ذهنی ثابت است. برای درک بهتر مدل ذهنی یک مثال میزنیم. تصور کنید که جهان بهجای پیدا کردن راهحلهای جدید برای روشنایی، فقط روی بهتر کردن شمع تمرکز میکرد. در نتیجه هنوز هم ما برای روشنایی در حال ساختن شمعهای بهتر بودیم. اما چیزی که انسان را به سمت اختراع لامپ سوق داد، تغییر مدل ذهنی یا نگرش به موضوع بود. یکی از فاکتورهای مهم تیم مشاوره کسبوکار این است که با شناخت مشکلات شما، تمرکز خود را روی ایجاد یک مدل ذهنی جدید و راههای نو میبرد. مشاور کسبوکار سعی میکند با استفاده از خلاقیت، راههای کاملاً جدید را برای موفقیت یک شرکت در حال ارائه دهد. ایجاد مدلهای ذهنی جدید برای مدیرانی که خودشان غرق در فعالیتهای روزمره شرکت هستند بسیار سخت است زیرا تمامی تفکرات شما به همان صورت شکل گرفته است. اما یک تیم خلاق مشاوره کسبوکار با دیدی که از بیرون مجموعه دارد میتواند خیلی سریع و هدفمند، با استفاده از خلاقیت خود راهکارهای جدید را ارائه دهد.
نتیجه گیری
تمامی شرکتهای بزرگ جهان امروزه از تیمهای مشاوره کسبوکار در بخشهای مختلف سازمان خود استفاده میکنند. مشاورین کسبوکاری که به طراحی نقشه حرکت، رفع مشکلات، گرفتن سهم بیشتر از بازار و حتی استخدام نیرو تمرکز دارند. هرچقدر سازمان شما بزرگتر باشد استفاده از مشاور کسبوکار برای آن اهمیت بیشتری دارد. توصیه میشود تمامی مدیران و رهبر کسبوکارهای بزرگ و کوچک برای پیشگیری و رفع از چالشهایی که در مسیر حرکت مجموعه آنها پیش خواهد آمد؛ حتماً از مشاوران کسبوکار خبره در کنار خود کمک بگیرند تا بتوانند با تکیه بر راهکاری جدید و به روز در جهان، جایگاه خود را در بازار حفظ کرده و کسبوکارشان را توسعه دهند.