“در جوامعی که نابرابری اجتماعی بیشتر است، افراد بیمهاباتر هزینه میکنند؛ در واقع، وقتی نابرابری در سطح جامعه افزایش مییابد، میل به قربانی کردن آیندهی امن برای رسیدن به لذت آنی افزایش مییابد”
برگرفته از کتاب نردبان شکسته اثر کیث پین
ترجمه و انتشار: نشر میلکان
احساس نابرابری:
حتما برای شما هم اتفاق افتاده است که وقتی درون قطار ثابت نشستهاید و قطار کناری شما شروع به حرکت میکند، شما احساس میکنید که در خلاف جهت آن قطار به عقب حرکت میکنید.
این نمونهای از احساس نابرابری است که ممکن است زندگی و کسبوکارها را تحت الشعاع قرار دهد.
به طور مثال در پروازهایی که قسمت فرست کلاس وجود دارد احتمال درگیری بالاتر است تا پروازی که فاقد این قسمت است. و این احتمال درگیری بالاتر میرود وقتی که فرد هنگام سوار شدن به بخش اکونومی هواپیما بتواند قسمت فرست کلاس و مسافرینی که به راحتی در صندلی خود نشستهاند را مشاهده کنند.
این احساس ریشه در نابرابری دارد و فارق از مسائل اقتصادیست؛ یعنی فرقی ندارد که درآمد شما چقدر باشد بلکه وقتی خود را با دیگرانی که در سطح بالاتری از شما قرار دارند مقایسه خواهید کرد و در درون خود احساس نابرابری و فقر میکنید.
نابرابری ولنگاری هزینه میآورد؟
نابرابری، کنش ها و احساسات ما را به شیوه نظاممند و قابل پیشبینی و همین طور مکرر تحت تاثیر قرار میدهد.
این موضوع در جوامعی که سطح نابرابری بیشتر است باعث میشود میل به تصمیمات مقطعی و خرج بیمهابا برای جبران این احساس افزایش یابد.
و افرادبه جای سرمایهگذاریهای کم ریسک و بلند مدت به سمت قرعهکشیها، بلیطهای بخت آزمایی، قمار و خرجهای بیرویه کشیده شوند.
به طور کل هنگامی که خودمان را با کسی که از ما ثروتمندتر است مقایسه میکنیم فارق از اینکه ممکن است درآمد خودمان در سطح قابل قبولی قرار داشته باشد؛ از درون احساس فقر و نا برابری میکنیم و این باعث گرفتن تصمیمات عجولانه و پر ریسک میشود که در بلند مدت موجب فراهم شدن زمینه شکست میشود.
نابرابری میزان ریسک کردن را بالا برده و در نتیجه، ممکن است شرایط وخیمتر از گذشته شود.
این موضوع شاید یک تهدید و یا حتی فرصت پیش روی کسبوکارها باشد که با ایجاد اشتغال، کمکی در راستای کم کردن این نابرابری باشند؛ که البته این مهم بر عهده دولتها و سیاست گذاران است که با وضع قوانینی به حل این نابرابری کمک کنند.
به طور مثال در جوامع با نرخ نابرابری بالا افراد برای جبران زودگذر این احساس میل بیشتری به رفتن رستوران و خرید کالای غیر ضروری دارند.
و این فرصتی است برای کسب و کارهای FMCG برای توسعه فروش در هنگام “تورم” مییاشد.
خواندن کتاب نردبان شکسته نوشته کیث پین که در آن با انجام تحقیقات فراون به نتایج قابل تاملی رسیده است، را توصیه میکنیم.