داستان موفقیت یا شکست کسب‌وکارها, مقالات

دروغ بزرگ کسب‌وکارهای جهان

صداقت مؤلفه بسیار مهمی در نشان دادن شخصیت یک برند است، اما هر شرکتی راه صادقانه را برای پیشرفت انتخاب نمی‌کند. برخی از این شرکت‌ها مسیرهای خلاف واقع را انتخاب می‌کنند تا به اهداف مالی خود دست پیدا کنند، آن‌ها سرمایه‌گذاران، مشتریان و یا حتی کارمندان خود را گمراه می‌کنند. درست است که تجارت یک فضای رقابتی است، اما رسیدن به هدف با هر وسیله‌ای، کار درستی نیست. در این مطلب می‌خواهیم بزرگ‌ترین دروغ‌های تجاری که برندهای بزرگ به مردم گفته‌اند را مورد بررسی قرار دهیم و بدانیم که چطور به وجهه این شرکت‌ها ضربه زده است.

سقوط بوئینگ 747

هواپیمای بوئینگ 747 مکس بین سال‌های 2019 تا 2020 دو سانحه هوایی را تجربه کرد که سبب کشته شدن 346 نفر شد. رسانه‌ها اعتقاد داشتن مشکل طراحی در بخش ایمنی این هواپیما وجود دارد اما شرکت بوئینگ این موضوع را رد کرد و سقوط‌ها را ناشی از عوامل محیطی و جوی اعلام کرد. چند ماه بعد با تحقیقات کنگره مشخص شد که مشکل بزرگی در ساخت بوئینگ 747 max وجود دارد که شرکت بوئینگ به دلیل ضرر مالی ناشی از آن، نمی‌خواست این موضوع را بپذیرد. پس از افشا شدن این مسئله، دنیس مویلنبرگ، مدیرعامل بوئینگ و کل شرکت به دلیل پنهان‌کاری متهم شناخته شد و علاوه بر استعفا، 2.5 میلیارد دلار جریمه برای این شرکت در نظر گرفته شد. تا مدت‌ها مردم جهان از سوار شدن در بوئینگ 747 مکس خودداری کردند، حتی با اینکه بوئینگ اعلام کرد که مشکل را حل خواهد کرد اما به دلیل بی‌اعتمادی مردم، مجبور شد به صورت کامل این مدل را از خطوط هواپیمای جهان حذف کند.

نکته: مشکلات کسب‌وکارتان را نباید ساده تصور کنید و به راحتی از آن بگذرید. حقیقت همیشه آشکار خواهد شد. پنهان‌کاری و عدم پذیرش محصولی که به بازار عرضه کرده‌اید می‌تواند لطمه جبران ناپذیری به حیثیت شرکت شما وارد کند.

 

 

فریبکاری اوبر uber

تا مدت‌ها بحث و جدل فراوانی درباره وضعیت درآمد رانندگان در اوبر وجود داشت سرانجام FTC ادعا کرد که این شرکت به صورت سیستماتیک، رانندگان خود را در مورد درآمدهایی که کسب می‌کنند فریب می‌دهد. یکی از تهمت‌ها به اوبر این بود که در تبلیغات خود در مورد درآمد رانندگان اغراق می‌کند. زمانی که مسئله به دادگاه کشیده شد این مسئله مورد بررسی قرار گرفت. اوبر ادعا کرده بود که متوسط درآمد رانندگان در سانفرانسیسکو 74 هزار دلار و در نیویورک 90 هزار دلار است. اما در دادگاه ثابت شد که درامد رانندگان 15% کمتر از اعداد مورد ادعای اوبر است. همچنین در یکی از برنامه‌های جذب راننده‌اش ادعا کرده بود که رانندگان با پرداخت 20 دلار در روز یک خودرو را برای کار کردن اجاره کنند یا حتی آن را کم کم خریداری کنند که از حساب آن‌ها کم خواهد شد. اما FCT دریافت که اوبر برای این کار بجای هفته‌ای 140 دلار در هفته، بیش از 200 دلار در هفته از حساب رانندگان برداشت می‌کرده. سرانجام با محکوم شدن اوبر، این شرکت مجبور به پرداخت 20 میلیون دلار جریمه شد و کلیه اتهامات را پذیرفت.

 

نکته: کارمندان یا پیمانکاران خود را در مورد درآمد مورد انتظار یا مزایای شغلی که قرار است بگیرند گمراه نکنید. انجام این کار می‌تواند آن‌ها را در یک وضعیت مالی نامطمئن قرار دهد و منجر به برنامه‌ریزی غلط در زندگی آن‌ها شود. وقتی خبر وعده‌های دروغین شما منتشر می‌شود، ممکن است برای جذب نیروهای کار جدید با مشکلات بزرگی روبه‌رو شوید، که این کار ضربه‌ای به حیثیت برند شما خواهد زد.

 

نقض داده‌های Equifax

شرکت Equifax یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های اعتبار سنجی و بررسی سوابق بانکی در ایالات‌متحده است که اطلاعات بیش از 800 میلیون شخص در جهان را در سیستم خود دارد. این شرکت در سال 2017 متهم به دروغ‌گویی و نقض داده‌های برخی مشتریان شد که باعث متضرر شدن 143 میلیون نفر شده بود. اما این مسئله چطور رخ داد. هکرها در سال 2015 توانستند به داده‌های مهم و خصوصی کاربران این شرکت مانند شماره کارت اعتباری، شماره تأمین اجتماعی، شماره گواهی‌نامه و آدرس محل سکونت آن‌ها دست پیدا کنند. این اتفاق به دلیل ضعف در بخش امنیتی شرکت رخ داد. اما این شرکت چه واکنشی نشان داد؟

این شرکت تا سال‌ها این اتفاق را از مشتریان خود پنهان کرد و اعلام کرده بود که هیچ مشکلی در حمله هکری رخ نداده است. در سال 2017 مشخص شد که 575 میلیون دلار از حساب کاربران دزدی شده است. آن‌ها محکوم به پرداخت ضرر و زیان مشتریان بودند اما همچنان به پرونده‌سازی ادامه دادند تا این کار را انجام ندهند. مدیرعامل این شرکت سه هفته بعد از افشای کامل این مشکل استعفا داد.

نکته: شما باید در قبال مشتریان خود مسئولیت‌پذیر باشید، اگر مشکلی پیش می‌آید نباید سعی کنید آن را مخفی کنید. باید همیشه سهام‌داران و مشتریان را از مشکلات به وجود آمده مطلع کنید. شاید آن مشکل باعث ناراحتی مشتریان شود اما چهره برند شما را به عنوان یک برند صادق به مشتری معرفی خواهد کرد.

 

فیس‌بوک و رسوایی کمبریج آنالیتیکا

در مارس 2018، فاش شد که شرکتی به نام Global Science Research داده‌های 87 میلیون کاربر فیس‌بوک را بدون رضایت آن‌ها جمع‌آوری کرده است. این اتفاق به این دلیل رخ داد که نسخه قبلی سیاست حفظ حریم خصوصی فیس‌بوک به برنامه‌ها اجازه می‌داد به داده‌های بزرگ و اطلاعات شخصی دوستان کاربران دسترسی داشته باشند. فیس‌بوک وجود چنین دسترسی را اعلام نکرده بود. این داده‌ها بعداً به کمبریج آنالیتیکا فروخته شد و برای ایجاد تبلیغات هدفمند برای انتخابات ریاست جمهوری 2016 استفاده شد. این پیامد مهم بود و مارک زاکربرگ، مدیرعامل شرکت، برای شهادت در مقابل کنگره فراخوانده شد. فیس‌بوک بعداً توسط FTC به دلیل نقض حریم خصوصی 5 میلیارد دلار جریمه شد و همچنین باعث ورشکستگی شرکت کمبریج آنالیتیکا شد. امروزه تمام مشتریان که در کسب‌وکارهای تحت وب ثبت‌نام می‌کنند، انتظار دارند که اطلاعات آن‌ها حفظ شود و حتی برای مقاصد ساده تبلیغاتی نیز مورد استفاده قرار نگیرد. این رسوایی تا مدت‌ها گریبان فیس‌بوک را گرفت و منجر به طراحی سیستم جدید برای حفظ امنیت اطلاعات کاربران شد.

نکته: اگر داده‌های شخصی مشتریان خود را جمع‌آوری می‌کنید، موظف هستید که با مسئولیت‌پذیری با آن‌ها رفتار کنید. این بدان معنی است که نه تنها از آن در برابر نقض داده محافظت می‌شود، بلکه از سوء استفاده داخلی نیز خودداری می‌کند. نقض تصادفی داده یک چیز است، اما سوء استفاده از داده‌ها و نقض عمدی اعتماد مشتریان شما مسئله دیگری است.

 

 

شرکت ترانوس

Theranos یک استارت‌آپ مراقبت‌های بهداشتی بود که در سال 2003 تأسیس شد، ارزش این شرکت تا 10 میلیارد دلار بالا رفت اما این رشد به لطف فناوری پیشرفته پزشکی بود که واقعیت نداشت! بعداً مشخص شد که ترانوس تنها یک شرکت معمولی است که درباره اختراع فناوری پزشکی خود دروغ گفته است. پس از تحقیقات کمیسیون اوراق بهادار. مدیران این شرکت به فریبکاری سهام‌داران و سرمایه‌گذاران در سال 2022 متهم شدند و هولمز مدیرعامل آن به 11 سال زندان و بازگرداندن ضرر و زیان مشتریان محکوم شد و در همان سال شرکت به صورت کامل بسته شد. در واقع آن‌ها قول درمان بیماری‌ها با استفاده از دستگاه پیشرفته هوش مصنوعی را داده بودند. گفته می‌شود که ایده اولیه واقعی بوده است اما در نهایت چون نتوانستند آن را عملی کنند، به دروغ ادعای درمان با استفاده از آن را می‌دادند.

نکته: شما نباید قولی که قابل عملی شدن است را به سرمایه‌گذاران بدهید. شما باید در برآورده کردن انتظار سرمایه‌گذاران صادق باشید. دروغ‌گویی تنها وضعیت برند شما را بدتر می‌کند و سبب می‌شود نام شما در بازار کسب‌وکار خدشه دار شود.

 

دروغ‌گویی ویبرام

شرکت vibram یک تولید کننده کفش ورزشی بود که با سروصدای زیادی محصول خود را وارد بازار کرد. این شرکت ادعا کرد که کفش‌هایی بسیار نازک با فناوری خاصی تولید کرده است که سبب می‌شود، دونده، حس دویدن بر روی زمین با پای برهنه را داشته باشد. این شرکت ادعا کرد که این کفش‌ها، عضلات پا و ساق پا را تقویت می‌کند و باعث بهبود دامنه حرکتی در مچ پا و انگشتان پا می‌شود. اما در نهایت انجمن پزشکی پا آمریکا اعلام کرد که دویدن با این کفش‌ها نه تنها مفید نیست، بلکه تأثیرات منفی روی پای انسان دارد. درواقع شرکت ویبرام در مورد محصولش به تبلیغات دروغین روی آورده بود. این شرکت در سال 2014 در دادگاه محکوم شد و حدود 3.7 میلیون دلار جریمه پرداخت کرد.

نکته: درحالی که تولید یک محصول منحصر به فرد می‌تواند شما را در بازار متمایز کند. اما هرگز نباید از ادعاهای دروغین برای تبلیغ محصول خود استفاده کنید.

 

عواقب پنهان‌کاری و دروغ گفتن برای کسب‌وکارها

در مثال‌های بالا مشاهده کردیم که عدم شفافیت آشکار، پنهان‌کاری، منحرف کردن و دروغ گفتن سبب شده تا در نهایت شرکت‌ها همگی در دادگاه محکوم شوند و اشتباه خود را بپذیرند. شاید این شرکت‌ها توانسته باشند با پرداخت جریمه، پرونده را ببندند، اما تحقیقات نشان داده است که بی‌اعتمادی که نسبت به برند آن‌ها در بین مردم به وجود آمده، ضررهای مالی و شغلی بسیار بزرگ‌تری را به آن‌ها تحمیل کرده است.

اگر شما مدیر یک کسب‌وکار هستید، تفاوتی نمی‌کند که این کسب‌وکار چقدر بزرگ یا کوچک باشد. همیشه باید صادق بودن در مقابل ضعف‌های شرکت را سرلوحه کارتان قرار دهید، هیچ‌گاه سعی نکنید که کارمندان یا مشتریان خود را فریب دهید. صداقت شما در پذیرش یک اشتباه، می‌تواند برعکس تصور، سبب شهرت بیشتر شما شود و مشتریان به این دلیل حاضر هستند از ضعف کاری شما چشم‌پوشی کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *